Kawa po wiedeńsku – przepis na idealny smak

Kawa po wiedeńsku – przepis na idealny smak

Słynna kawa po wiedeńsku łączy w sobie pobudzającą moc ziaren kawy, słodycz czekolady i delikatność bitej śmietany. Serwowana jest w kawiarniach na całym świecie, a jej smak ma rzesze wielbicieli. Bez problemu przygotujesz ją również w domu – sprawdź, jak to zrobić.

 

 

Kawa wiedeńska ma długą i ciekawą historię. Wszystko zaczęło się w 1683 roku po bitwie pod Wiedniem, do której wygrania w dużej mierze przyczynił się polski żołnierz i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki. Bohater Austriaków wziął z obozu wroga worki z kawą i otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu. Szybko zorientował się, że gorzki napar nie cieszy się popularnością, więc postanowił osłodzić go miodem, cukrem i mlekiem. Receptura ta w unowocześnionej formie przetrwała do dziś i wyszła daleko poza granice stolicy Austrii.

 

Kawa po wiedeńsku – jak ją zrobić?

 

Nie musisz jechać do stolicy Austrii, aby napić się kawy po wiedeńsku. Możesz z łatwością przygotować ją w domu. Potrzebne będą ci następujące składniki (na 1 porcję):

 

  • 200 ml mocnej kawy (najlepsze będą ciemno palone ziarna);
  • 5 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej;
  • 50 ml śmietany kremówki lub pełnotłustego mleka;
  • śmietana do ubicia;
  • 1–2 łyżeczki cukru;
  • do posypania: cynamon, kakao, starta czekolada.

 

Przygotowanie:

 

  1. Lekko podgrzej śmietanę lub mleko w rondelku i dodaj kostki czekolady oraz cukier.
  2. Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, ale uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. W ekspresie ciśnieniowym lub tradycyjnej kawiarce zaparz mocną kawę.
  4. Gorący ekstrakt kawowy wymieszaj z wcześniej przygotowanym mlekiem i czekoladą.
  5. Całość przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną. Posyp cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Posypkę możesz też zastąpić syropem czekoladowym.

 

Kawa po wiedeńsku – jak i z czym ją serwować?

 

Kawa po wiedeńsku to elegancki napój, dlatego powinna być serwowana w szerokiej filiżance o pojemności 250 ml. W upalne dni możesz dodać do niej gałkę lodów waniliowych, a w chłodniejsze miesiące rozgrzewający likier (np. ajerkoniak lub amaretto).

 

Ten smaczny i aromatyczny napój sam w sobie jest deserem, jednak można serwować go w towarzystwie innych smakołyków. Kawa po wiedeńsku doskonale pasuje do niezbyt słodkich ciast lub kruchych ciasteczek. W kawiarniach serwuje się ją z sernikiem lub tortem Sachera robionym na bazie ciemnej czekolady i konfitury morelowej.

Gwarancja 2 lata na wszystkie produkty
Darmowa dostawa kurier DPD, InPost
Zakupy na raty szybko i bezpiecznie
Darmowy zwrot do 30 dni tylko dla Klubowiczów!